Kolumbia elfeledett katakombái (képes blog)


A Világörökség részét képező Tierradentro katakombái Kolumbia egyik eldugott völgyében találhatóak. Ezek a nagyjából 1200 éves síremlékek egy ismeretlen civilizációról árulkodnak, akik talán leszármazottai lehettek a San Agustín-i kultúrának. Vagy nem. A katakombákat azok feltárása előtt sajnos kirabolták, így máig szinte semmit nem tudunk az egykor itt élt indiánokról. Képes beszámoló Kolumbia egyik legnagyobb történelmi rejtélyéről.

Tierradentro katakombáit már számtalanszor felkerestük kolumbiai utazásaink során (sőt, írtunk is már róla), de a tájjal és a síremlékek misztikumával egyszerűen képtelenek vagyunk betelni. Ezúttal képes blog formájában ismerkedhetsz meg ezzel az egészen zseniális völggyel. 

Tierradentrót az elég látványos Rio Páez völgye mentén lehet elérni.

A Rio Páez Kolumbia második legmagasabb hegyéről, a Nevado del Huiláról ered és Gigante városkája közelében torkollik a Magdalenába.

A tierradentrói szállónk elég jól néz ki.

Tierradentro megismerését a régészeti park apró múzeumában kezdjük. A katakombákból sajnos kevés lelet került elő, mert azokat a sírrablók széthordták, de a földekről olykor most is kerülnek elő értékes cserépedények.

Tierradentrót kizárólag gyalogosan lehet körbejárni. A 7. és 9. század között itt élő indiánok a katakombákat kiszögellések tetején hozták létre, ezért rengeteget gyaloglunk hegynek felfelé.

Az Alto de Segovia felé ma már kikövezett ösvény vezet, így nem kell a sárral kínlódnunk.

Alto de Segovia katakombáinak jó része látogatható, bár egy idő után minden síremlék ugyanolyan.

Remélem, ti azért feljöttök onnan!

A sírhelyeket 10-15 méter mélyen vésték a föld alá, a falakat piros és fekete festékkel pingálták ki.

A halottaknak rengeteg élelmiszert vittek le a sírokba, de a cserépedényekből csak a kevésbé érdekesek maradtak meg a sírrablóknak köszönhetően.

Útban az Alto del Duende felé, ahol újabb sírokat tekintünk meg.

Kilátás az Alto de Segoviára. 

Az El Tablon túránk utolsó régészeti feltárása. Az itt fellelhető kőszobrok miatt gondolják azt az archeológusok, hogy Tierradentro a San Agustín-i kultúra folyamánya.

Az egyedüli kérdőjel a két kultúra rokonításában, hogy a tierradentrói szobrok kevésbé részletgazdagok, ami erős visszalépést sejtet a képzőművészetben.

Kilátás San Andrés de Pisimbala aprócska falujára.

San Andrés templomát 2013-ban felgyújtotta néhány fiatal. Szerencsére azóta újjáépítették, így a falu főtere újra látogatható.

Még több fotóért és sztoriért látogass el Facebook oldalunkra!







Oszd meg másokkal is!