Paramaribo

Suriname Paramaribo

2019. 09. 27. | Nagy Endre

Mutasd térképen

A dél-amerikai fővárosok közül sok szerethető, de szépnek a többségük nem mondható. Egy kivétellel. Ez az egy pedig nem más, mint Paramaribo, Suriname fővárosa, ami nem csak a szemnek tetszetős, de élhető is. Holland karibi stílusú házaival, fából épített templomaival, belvárosi bárjaival akár a hátizsákos utazók Mekkája is lehetne, mégsem az. Paramaribo hiába Világörökség, a turisták elkerülik, ami hatalmas hiba. Képes beszámoló Dél-Amerika legszebb fővárosáról.

Paramaribo legszebb utcája a folyóparton futó Waterkant, ami kormányhivataloknak, minisztériumoknak ad otthont. Az elmúlt két évtizedben az épületek többsége megújult, de máig látni néhány magára hagyott villát, amiknek a sorsa sajnos kérdéses.

A Gazdasági Minisztérium épülete előtérben Johan Adolf Pengel, a Suriname-i függetlenség élharcosának szobrával. Pengel miniszterelnöksége alatt készült el a Brokopondo-víztározó, és neki köszönhető, hogy az ország közúti összeköttetsébe került Guyanával és Francia Guyanával. Ő készítette elő Suriname függetlenedési folyamatait, azonban a függetlenség kikiáltását már nem élhette meg. 

A mai Gazdasági Minisztérium épülete sokáig Paramaribo legmagasabb épülete volt. Ma csak egy a sok szép épület közül.

A Fort Zeelandia mögötti épületsor egykoron ültetvényesek, kereskedők villái voltak. Ma is az ország leggazdagabb emberei lakják őket, a helyzet csupán annyiban változott, hogy azok manapság bankárok és bányatulajdonosok.

A Fort Zeelandia alapjait az angolok fektették le, mikor a 17. század közepén elfoglalták Paramaribót. Ekkor a várost Willoughbylandnek nevezték alapítója után. Az angolok csak 17 évig élvezhették a város vendégszeretetét, nem sokkal az erőd elkészülte után a hollandok kiűzték őket. 

Az 1980-as években Dési Bouterse az erődben rendezte be hivatalát, innen irányítótta a hadsereget és az országot. Ma Fort Zeelandia múzeumként működik.

A kontinens legmagasabb fakatedrálisa is Paramaribóban található (a második legnagyobb Georgetownban). 1826-ban épült a Holland Zsidó Színház helyén, mai formáját 1901-ben nyerte el. 

A templomot 2010-ben felújították, 2014-ben Ferenc pápa is tiszteletét tette benne dél-amerikai körútja alkalmával.

Állítólag Paramaribo az egyetlen főváros a Földön, ahol a mecset és a zsinagóga telekszomszédok. Az utcán simán előfordulhat, hogy egy rabbit látsz csevegni egy imámmal (2011-ben láttam ilyet a két szememmel), bár újabban ez egyre ritkább, mert Suriname zsidó közössége egyre kisebb. 

Az elnöki palotát 1730-ban építették, majd többszöri átépítést követően 1911-ben nyerte el mai alakját. Az épületet nem védik, ezzel is a békét szimbolizálják.

Az elnöki palota éjszakai kivilágításban a legszebb. Érdekesség, hogy amíg a mögötte húzódó pálmaligetet folyamatosan gondozzák, addig az előtte elterülő Függetlenségi tér max kutyafuttatónak jó.

Paramaribo napközben elég csendes, mivel dél magasságában jellemzően 35 fok van. A város naplemente után kezd éledezni, ilyenkor holland cserediákok százai lepik el az utcákat, a folyóparti sétányt és a Hotel Torarica környéki bárokat.

Búcsúzóul egy kép Paramaribo legszebb utcájáról, a Waterkantról.

 

Még több fotóért és sztoriért látogass el Facebook oldalunkra!







Oszd meg másokkal is!