Panamaváros (képes blog)

Panama Panamaváros

2021. 01. 24. | Nagy Endre

Mutasd térképen

Panamaváros Földünk leggyorsabban fejlődő metropolisza. Ez az a város, ahol alig másfél évbe telik egy harminc kilométer hosszú metróvonal megépítése, ahol évente több mint húsz felhőkarcoló nő ki a semmiből, ahol egyetlen nap alatt több luxusautót látsz, mint odahaza egy évtized alatt és ahol ötévente duplázzák a repülőtér kapacitását. Nehéz nem beleszeretni, de ugyanolyan könnyű megutálni is.

A Mirador első, kizárólag Panamára koncentráló túráját Panamavárosban kezdjük. Mivel írtunk már sokszor róla, ezért ezúttal képes bloggal jelentkezem Közép-Amerika New Yorkjáról.

Mérete alapján Panamavárosnak több milliós városnak kéne lennie, ezzel szemben a lakossága mindössze 900 000 fő.

A csapat élvezi, hogy a télből nyárba repült 

Panama óvárosát, Casco Viejót a 17. század második felében építették fel, miután 1671-ben Henry Morgan kalóz felégette az eredeti központot.

A panamavárosi székesegyház 108 éven át épült, végül 1796-ban szentelték fel.

A Compañia de Jesús kolostor Panama első egyetemének adott otthont, majd a jezsuiták 1767-es kiüldözése utána az épület magára maradt. Azóta is arra vár, hogy felújítsák.

Casco Viejót néhány évvel ezelőtt rehabilitálták. Az utcákat díszkövezték, a régi házakat felújították, a kábeleket levitték a föld alá.

Ma Casco Viejo egész Latin-Amerika egyik legdrágább városrésze. A romos, bontásra ítélt épületeket is dollár tízmilliókért árulják, egy felújított lakás négyzetméterára pedig 10 000 dollárnál kezdődik. 

Persze az óvárosnak vannak lepukkant részei is. Az Avenida A körüli utcák mai napig az 1980-as évek Panamáját idézik.

Elég erős a kontraszt Punta Paitilla felhőkarcolói és a halászkikötő ócska bárkái között.

A Cinta Costera toronyházai elrepítenek minket Dubajba.

Punta Paitilla egyik emblematikus épülete a Trump Tower. Igen, az Egyesült Államok nem rég leváltott elnöke építtette, persze még akkor, amikor nem volt elnök. Pár évvel ezelőtt eladta a komplexumot.

Panama Viejo mögött az elmúlt pár évben új luxus negyed épült azoknak, akiknek túl zsúfolttá vált Punta Paitilla. Costa Azulban ma Casco Viejóhoz hasonlóak a négyzetméterárak.

Az Ancon-hegy lábánál sorakoznak azok a villák, amik a Panama-csatornát 1999-ig üzemeltető amerikaiak lakhelyéül szolgáltak. Ma többnyire milliomos panamaiak lakják őket.

Minden kétséget kizáróan ez Panamaváros legélhetőbb része, bár hétvégente rengeteg az Ancon-hegyre tartó turista.

Az Ancon-hegyről 360 fokos panoráma fogadja az embert, bár a fák lassan benövik a kilátást a Las Américas hídra.

A másik irányba pedig feltűnik a Panama-csatorna, ami a világ áruszállításának közel 10 százalékáért felel.

Még több fotóért és sztoriért látogass el Facebook oldalunkra







Oszd meg másokkal is!