Guatemala - Altos Cuchumatanes

A Cuchumatanes Highway

A Cuchumatanes Highway

Guatemala legszebb útja minden kétséget kizáróan a Rio Chixoy völgyében futó, Huehuetenangót és Cobánt összekötő Cuchumatanes Highway. A nevet én adtam neki még 2006-ban, mert a 180 kilométeres távot röpke két nap alatt sikerült teljesítenem, de nem a tömegközlekedés hiánya, hanem az út minősége miatt. Ma már a helyzet sokkal jobb, mivel Huehuetenango és Cunén között leaszfaltozták az utat, viszont onnan San Cristóbal Verapazba továbbra is földút vezet. Ez persze sem engem, sem a velem utazókat nem szokta izgatni; minden Guatemala túránkba belecsempésszük a buszozást a Cuchumatanes Highwayen, mert a táj az ország ezen részén egyszerűen meseszép.

Az Ixil-háromszög

Az Ixil-háromszög

Az Ixil-háromszög nem csak Guatemala leghányatottabb sorsú, de legszínesebb és legizgalmasabb vidéke is egyben. A Nebaj környéki falvak nem szépek, de az itt élő indiánok és tradícióik miatt egyszerűen kihagyhatatlanok. Ha Guatemalában jársz és teheted, ejtsd útba!

A guatemalai népirtás

A guatemalai népirtás

Guatemalában 1960 és 1996 között polgárháború dúlt. Az okok máig tisztázatlanok, de egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a több százezer maja haláláért felelős háborút az Egyesült Államok robbantotta ki a kommunizmussal szemben táplált félelmei miatt. A vérontás az 1980-as évek elején hágott a tetőfokára, amikor alig egy év leforgása alatt közel 80 000 ixil és kicse majával végzett a hadsereg a nemzetközi politika asszisztálása mellett.